Bitkili akvaryumu olupta bu salyangoza sahip olmayan nerdeyse yoktur. Adına yakışır bir şekli vardır ,koçboynuzunun içiçe kıvrılmışı gibi. Bir çok türü mevcuttur ; mavi ramshorn ,kırmızı ramshorn ,kahverengi ramshorn ,siyah etli ramshorn ,lacivert etli ramshorn. Kırmızı ve mavi özel türlerdendir ama siyah ve lacivert etli salyangoz türün albinosu kıvamındadır. 1000 lerce ramshornumun içinde ara ara sadece eti renkli salyangoz çıkıyor bazen.
Çok hızlı çürük yokedicidir kendileri.Bir balık öldümü ,bir bitki çürüdümü ; bunu geç farkederseniz balığım kayboldu ,bitkimin yaprakları erimiş ,akvaryumda balık kılçığı var kim yemiş gibi cümleler sarfederiz bazen. Bunun altında yatan en büyük mimar ramshornlardır.Bana kalırsa birakvaryumda olmazsa olmazlardandır. Bir kütüğün altında ölen midyemi benden önce farkedip temizlemişlerdir.
Taştan yumşak herşeyi yerler. Yeterki kendilerini beslesin.Çok kalabalık bir canlı doğuran akvaryumum olduğundan salyangozlarım bazen açlıktan ölüyorlar.Sayıları azalıyor. Bende ek olarak haftada 2-3 defa balıkların yiyemiyeceği şekilde dilimler halinde çiğ patates ,çiğ havuç,haşlanmış tatlı kırmızı biber ,ıspanak sapı filan ekliyorum. Bu sayede kabuklarıda ekstra güç kazanmış oluyor. Akvaryumunuzun karın tokluğuna çalışan bu bedava hizmetçilerine iyi bakın derim.
Bitkili tankınız varsa bunlardan kurtulmak neredeyse imkansız. Bunları öldüren şey bitkileride öldürecektir. Lakin alternatifler yok değil. Mesela 10 adet katil salyangoz(helena salyangoz) ağır adımlarla bunları avlayarak tüketecektir. Daha hızlı çözüm Makrakanta denilen balıktan almaktır. Bu balık çatır çutur kabuğuyla beraber fazlalık gördüğünüz salyangozları hüpletecektir. Yalnız salyangozun bittiği noktada su değerlerinize dikkat etmeniz gerekecek. Malum çürükler ortada kalıp suyu bozabilir.
Bunların üremesi çok basittir. Canlının yaşayabildiği her ortamda ürerler. Sayıları artmıyorsa su değerleriniz bir canlının yaşaması için uygun değil demektir ,veya ramshornlar için tehtid var demektir. Çok yem atıpta balıklarınız tamamını tüketemezse attığınız fazla yem size kamyonla salyangoz olarak dönecektir. En etkili kontrol anahtarı budur ,balığa yetecek kadar yem atın ,salyangozlarınızın sayısı azalsın. Gel zaman git zaman salyangozlar eşeyli ve eşeysiz üremeye başlıyacaktır. Bu hayvan hermafrodittir , 1 adeti bile karşı cinse ihtiyaç duymadan yavrulayabilir. Eş yardımıylada üremeleri mümkündür. Yumurtaları bir jel içinde paketleyerek cama ,yaprağa ,toprağa ,filtreye ,uygun gördüğü her yere yapıştırır. Zamanı gelince bu jel paketindeki belirsiz yavrular belirginleşmeye ,ve olgunlaşınca ayrılmaya başlayacaklardır. Bu paketlerden kurtulmanın yoluda elma salyangozu ,vatoz gibi camı duvarı kemiren türlerdir.
Bunlara bir kez sahip olduysanız kurtulmanız problem olabilir. Nasılki camları ,kumu tuzla ovdum ,kaynar suyla kumu yeniden yıkadım ,tuzla ovduğum filtre malzemelerini 3 ay kuru ortamda beklettim. Yeni kurulumda hop yine amcalar gelmişler. Başa gelen çekilir diyip devam ediyorum. Bazılarıda bu salyangozları üretememekten şikayetçi
Sonuç olarak ,tavsiye ediyorum .Ayrı bi neşesi var ,gerçek manada çöpçüler,doğal bir hava katıyor.
0 yorum:
Yorum Gönder