Japon Balıklarında Kuyruk Yırtılması
Aslında kuyrukta kanlanma olduğu bir işarettir, balık bundan sonraki evrede dipte durmaya başlayacaktır. Sonrada hastalık iyice ilerleyecek ve balığın kuyruğunda erime başlayacak ve yem yiyemez hale gelecektir.
Bu evrelerde özenle yapılması gereken ilk unsur balığın suyunun taze tutulmasıdır. Taze su ve bol oksijen ve güzel yemlemeyle birlikte ısıda artış gösterirseniz , balığınızın bağışıklık sistemini dahada güçlü çalışmasını sağlarsınız.
İlaç kullanmak gerektiğinde tedavi asla yarım bırakılmamalıdır. Yoksa ilerki günlerde bu sorun tekrar karşınıza çıkabilir ve yorgun olan balığınızı kaybedebilirsiniz.
Bu vakalarda olan balığınız varsa;
-su ısısı yükseltilmeli
-havalandırma kuvvetli yapılmalı
-filtreler temiz tutulmalı
-vitamin takviyesi yapılmalı
-sera baktopurla , mycypur birlikte kullanılırsa hastalığın diğer yönlere sıçraması engellenmeli
-İlaçlanmış su 3.günün sonunda 3te1 oranında değiştirilmeli
-Halen devam eden hastalık belirtisi varsa ilaçlama devam edilmeli
-Hastalık durduğunda, balıkta iyileşme görüldüğünde tekrardan taze su konmalı
Ancak kanlanmış kuyruklar devam etmekteyse, kuyrukta ve yüzgeçlerde erime varsa hastalık göz fungusu olarak devam eder ve dropsiye yakalanabilir yada yüzgeçlerde erime devam eder ve çok az bir ısı dengesinden dolayı beyaz beneğe yakalanabilir.
Bu hastalıkların hepsinin ardarda gelmesinin nedenleri ise balıkların bağışıklık sistemlerinin iyi çalışmamasıdır yada yeni alınan balıklardan bulaşma ihtimalleridir.
Yukarıda saydığım en ağır durumlar varsada;
-2 litreye 5 çorba kaşığı tuz eritilerek balığın kuyruğu ve yüzgeçleri banyo yapılmalıdır
-Bu tedavide sera baktopur DİRECT kesinlikle kullanılmalıdır.
-Yem olarakta bakto tabs'la tedavi takviye edilmelidir
-Son olarakta sera cypnopur kullanılmalıdır
Ancak en son yazdığım ilaç alkol içerikli olduğundan dikkatli kullanılmalıdır yoksa balıkta defarmasyonlara yol açabilir. Balığı ilaçtan öldürebilirsiniz.
Eğerki buda olmazsa ve balıkta fungus yada beyaz benek yoksa sadece kuyrukta erime devam ediyorsa balığın hastalıktan dolayı çürümüş olan kuyruğu çok dikkatli ve düzgün bir şekilde kesilebilir. (Tabi kıkırdak değil sadece deri olan kısım ve hastalık olan yerin çok az arkasından) Kesilmiş olan yer birkaç kez tuza batırılmalı bu şekilde deri yanacağından balıktaki kanamada duracaktır. Bundan sonra yaraya baticon yada bu çeşit ilaç şırıngayla o bölgeye sıkılarak balık dezenfektanlı karantina akvaryumuna konur.
Bu şekilde çok balık kurtaran arkadaşlarım ve dostlarım oldu. Ancak bu en son yapılacak işlemlerden ve çok dikkatli yapılması gereken bir olaydır.
Özellikle küçük balıklarda bu şekilde uygulama yapmak çok zordur fakat tül kuyruk japonlarda uygulanabilir bir yöntem.
0 yorum:
Yorum Gönder