Akvaryum, Akvaryum Balıkları, Akvaryum Canlıları, Akvaryum Bitkileri, Balık hastalıkları, Balık Yemleri, Tatlı su akvaryumları, Tuzlu su akvaryumları, Canlı Balık Yemleri, Akvaryum Hesaplamaları

Akvaryum Balıklarında Solungaç paraziti ve hastalığı

Solungaç Parazitleri ve Hastalıkları

Solungaç ve balık üzerinde beyaz sarı noktalar varsa ve başka yerlerinde yoksa solungaç parazitlerinden şüphelenmek gerekir.Bu parazitler genellikle bir çok suda yaşayabilirler ve genellikle yaşamak için birilerine ihtiyaç duymazlar.Büyük parazitler 2 mm civarında büyüklükleri vardır ve genellikle gözle görülmezler.Bu parazitlerin yumurtaları 1-5 gün arasında kuluçkaya yatarlar.Kancalarıyla balığın sırtına tutunarak  mukoza deri bazende kan ile beslenmeye başlarlar.Normalde nasıl ki bir köpek üzerinde bulunan bir kaç parazit köpeği etkilemez aynen öylede bu parazitler balığa çok zarar vermez ve acil bir müdahaleye gerekte yoktur.
Ancak Bu parazitler yavru tankına bulaşırsa işte o zaman sorun başlamış demektir.Yavrular bu tarz tehlikelere karşı son derece savunmasız olduklarından bir kaç gün içerisinde hepsi ölebilir.Bu parazitlere gennelikle ciklet akvaryumlarında rastlanır.
Bu parazitler normal şartlarda erişkin akvaryum balıklarına zarar vermezler ancak şartların kötü olduğu ve dirençlerinin düşük olduğu noktalarda erişkenlere de zarar verebilir.
Akvaryumunuza balık alırken en çok solungaç paraziti belirtilerine dikkat etmeniz gerekir. Aldığınız balıkları mümkünse 2 hafta farklı bir akvaryumda tutarak gözlemlemek uygun olacaktır.Eğer akvaryumunuza hemen aldınız ve anlamadınız akvaryumunuzda parazit nufusu kısa sürede artar ve balıklar stres patlaması yaşayarak nereye saklanacaklarını şaşırırlar. Balıklar sık nefes almaya ve saklanmaya başladıklarında tanktaki parazit sayısı çok fazla demektir.
Akvaryum balığında Solungaç paraziti Belirtileri
  • Balıklarda akvaryum tabanına saklanma
  • Olduğu yerde dengesizce sallanır
  • Rengi koyulaşmıştır
  • Çok sık nefes alıyordur.
  • Bazen kendini dekorlara sürter
  • Yüzeye çıkarak daha iyi nefes almaya çalışır.
  • Bunların haricinde dıştan bakıldığında aşırı anormallikler görülmez ancak ani ölümler görülebilir.


TEDAVİSİ
  • Solungaç parazitinden kurtulmak için ilk yapılması gereken şeylerden birisi akvaryumunuz içerisinde tuz kullanmak olmalıdır.En az haftada 2-3 kere 20 litrelik akvaryuma çorba kaşığı tuz olacak şekilde atılmalıdır.
  • Akvaryum içerisinden %30 oranında su çekin
  • Filtrelerin süngerlerini iyice temizleyin
  • Kumları tuzla yıkayıp kurulayın.
  • Tankın camlarını bir bez ile silin
  • Oksijen oranını artırın.

Ardından ilaç tedavisine geçin:Piyasadan bulabilirseniz çinkosu olmayan bir formalin-malachite yeşili solusyon alın. Bulamıyorsanız, çinko içermeyen formalin alın ve her 4 litreye 10-15 damla damlatın. Hassas balıklar için 10, diğerleri için 15 damla kullanın. Formalin’i en fazla 30 dakika çok iyi havalandıracağınız tankta bırakın, ardından %70 oranında su değiştirin. Tanktaki balıkların birkaç saat kafalarının dinlenmesini bekleyin, ve ilk 2 gün 10 litreye 2 damla malachite yeşili damlatın. Üçüncü gün 10 litreye 1 damla malachite yeşili damlatın, ve gene %50 oranında su değiştirin. Beş gün bekleyin ve malachite yeşilini aynı oranlarla uygulayın tekrardan. Bunun nedeni 5 güne kadar kuluçkaya yatmış olan yumurtalar varsa çıktıklarında tekrar çoğalabilirler. Hiçbir ilaç yumurta evresinde olan bir parazite etki etmez. Eğer yavrularınızın parazitlerden etkilendiğinden şüpheleniyorsanız onları 4 litreye 3 damla formalin veya malachtite yeşili damlatılmış temiz su dolu bir kapta 10 dakika bekletin. Süre 10 dakikayı geçmesin. Banyodan sonra tamamı temiz su dolu bir tanka alın, yavruların çoğu kurtulacaktır.

0 yorum:

Yorum Gönder