Akvaryum, Akvaryum Balıkları, Akvaryum Canlıları, Akvaryum Bitkileri, Balık hastalıkları, Balık Yemleri, Tatlı su akvaryumları, Tuzlu su akvaryumları, Canlı Balık Yemleri, Akvaryum Hesaplamaları

Akvaryum Balık Türleri, Akvaryum Balıklarının İsimleri ve Özellikleri

Akvaryum Balık Türleri, Akvaryum Balıklarının İsimleri ve Özellikleri

Üçte ikisi sularla kaplı dünyamızda yaşayan canlıların büyük çoğunluğunu oluşturan balıklar, insanoğlu için her zaman vazgeçilemeyen bir varlık olmuştur. Dünya üzerindeki suların ne denli çok olduğu düşünülürse, balık türlerinin de o kadar fazla olması yadırganacak bir durum değildir. Okyanuslarda yaşayan balıklardan derelere hatta su birikintilerine kadar binlerce balık çeşidi vardır. Akvaryumlarla ilgilenen bizler bu zengin çeşit içerisinde çok küçük sayılabilecek bir bölüm ile ilgilenmemekteyiz. Akvaryumlarımızda beslediğimiz balık çeşitleri teknolojinin ilerlemesiyle artmıştır. Bundan 50 yıl önce bir kaç tür balık tanklarda yaşatılabilirken şu an neredeyse tüm balıklar uygunluğuna göre tanklarda bakılabilmekte fakat sitemizin hedef aldığı kesimTürkiye'de ev ortamında bakılan balıklar olduğu için bu kriterlere uygun balıklar anlatılacak ve yaşatma şartları ele alınacaktır.

En çok bilinen akvaryum balıkları

En çok bilinen akvaryum balıklarını Astronot balığı, Benekli çöpçü balığı, Cam kedibalığı, Cüce gurami, Cüce vatoz, Diskus, Gökkuşağı balığı, Japon balığı, Kakadu cichlid, Kavgacı Siyam balığı, Kılıçkuyruk, Lepistes, Neon tetra, Plati, Rasbora, Sarı Prenses, Tilapia, Tilapiini, Zebra balığı, Öpüşen gurami ve İnci gurami olarak sıralayabiliriz.

AKVARYUM BALIKLARI


Mollienesia sphenops (Siyah Moli)

Habitatı ve Anavatanı: Orta Amerika bölümünün sakin nehirleri, nehrin denizle buluştuğu bölgeler
Beslenme Biçimi: Kuru yemler, Yosunlar, Kaliteli dondurulmuş tübifex kurdu içermeyen yemler
Davranış Biçimi: Barışcıl Kendi Türlerine Davranısı: Üreme dönemlerinde hafif çatışmalar yaşanabilir
Üreme: Canlı doğum ( Yumurtanın balığın karnından ayrıldıktan hemen sonra yırtılması ile)
Sıcaklık: 20-28 C
En Fazla Büyüdüğü Boy: 12 cm
Su Sertliği: 10-25
pH: 7-7,8
Genel Yorum: Akvaryumların üst-orta kesimlerini dolduran ve hareketli davranış biçimleriyle dikkat çeken tropik balıklardır. Yem konusunda seçici olmamakla birlikte biyolojik ortamın oturmasıyla kayalarda, bitkilerde oluşan yosunlarıda iştahla tüketirler. Ilımlı bir balık olması nedeniyle diğer barışcıl tropik balıklarla yaşatılabilir. Cinsiyet ayrımı balıkların alt bölümlerinde bulunanan yüzgeçleri sayesinde yapılır. Alt bölümlerinde ince uzun çıkıntıları(gonopodları) bulunan molly erkektir. Dişilerin karın bölgesinde ise üçgen şeklinde alt yüzgeç bulunur. Ani sıcaklık değişimlerine ve soğuğa fazla dayanıklı değildirler, yaşanabilecek sorunların başında beyaz benek ve mantar bulunur. Akvaryum suyuna 50 litreye bir çay kaşığı tuz atmak direnç kazanmaları için faydalı olur.

Poecilia latipinna (Ay Moli)

Ay MoliHabitatı ve Anavatanı: Orta Amerika bölümünün sakin nehirleri, nehrin denizle buluştuğu bölgeler
Beslenme Biçimi: Kuru yemler, Yosunlar, Kaliteli dondurulmuş tübifex kurdu içermeyen yemler
Davranış Biçimi: Barışcıl
Kendi Türlerine Davranışı: Üreme dönemlerinde hafif çatışmalar yaşanabilir
Üreme: Canlı doğum ( Yumurtanın balığın karnından ayrıldıktan hemen sonra yırtılması ile)
Sıcaklık: 20-28 C
En Fazla Büyüdüğü Boy: 12 cm
Su Sertliği: 10-25
pH: 7-7,8
Genel Yorum: Molly türünün seleksiyonu olduğu için genel olarak özellikleri aynıdır. Akvaryumların üst-orta kesimlerini dolduran ve hareketli davranış biçimleriyle dikkat çeken tropik balıklardır. Yem konusunda seçici olmamakla birlikte biyolojik ortamın oturmasıyla kayalarda, bitkilerde oluşan yosunlarıda iştahla tüketirler. Ilımlı bir balık olması nedeniyle diğer barışcıl tropik balıklarla yaşatılabilir. Cinsiyet ayrımı balıkların alt bölümlerinde bulunanan yüzgeçleri sayesinde yapılır. Alt bölümlerinde ince uzun çıkıntıları(gonopodları) bulunan molly erkektir. Dişilerin karın bölgesinde ise üçgen şeklinde alt yüzgeç bulunur. Ani sıcaklık değişimlerine ve soğuğa fazla dayanıklı değildirler, yaşanabilecek sorunların başında beyaz benek ve mantar bulunur. Akvaryum suyuna 50 litreye bir çay kaşığı tuz atmak direnç kazanmaları için faydalı olur.

Poecilia reticulata (Lepistes)

LepistesYaşadığı Bölge: Orta Amerika
Büyüklük: Erkekler 3cm, dişler 6cm.
Renk: Kırmızı, mavi, sarı, beyaz, pembe.
Su Sıcaklığı: 25°-28°C
pH: 7-8.5
Su Sertliği: Orta-Yüksek
Üremesi: Canlı doğururlar, yavrulaması ve yavruların büyütülmesi kolaydır.
Genel Yorum: Lepistesler gerek barışçıl yapılarıyla, gerekse kolay üretilmeleriyle akvaryum severlerin gönüllerinde ve akvaryumlarında taht kurmuşlardır. Pek çok hobicinin ilk başladığı balık olmuştur. Akvaryumda doğal seleksiyonla çok değişik renk ve biçimlerde lepistesler üretilmiştir. Erkekleri dişilerin yarısı kadar olup dişilerden daha gösterişlidirler. Gebelik süresi yaklaşık 28 gün olup bu süre sıcaklık ve genetik faktörler yüzünden 21-40 gün arası değişebilmektedir. Aynı dişilerin erkekler tarafından devamlı kovalanmaması için dişi sayısını erkek sayısının 2 katından fazla tutmakta fayda var. Balıklar 3 aylık olduklarında cinsel olgunluğa ulaşırlar.

Xiphophorus helleri (Kılıçkuyruk)

KılıçkuyrukHabitatı ve Anavatanı: Tüm Orta Amerikanın hafif akıntılı nehirleri
Beslenme Biçimi: Etçil-Otçul
Davranış Biçimi: Barışçıl
Üreme: Canlı doğum ( Yumurtanın balığın karnından ayrıldıktan hemen sonra yırtılması ile)
Sıcaklık: 20°-28°C
En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler kuyruk hariç 10cm, dişiler 12cm cm
Su Sertliği: 10°-25°
pH: 7.0-8.3
Genel Yorum: Cinsiyet ayrımı kuyruklar ve alt yüzgeçler sayesinde yapılır, en kolayı kuyruktan tespittir, Kuyuğunda kılıç şeklinde uzantısı olan balıklar erkektir. Parazitler tarafından rahatsız edilen veya yaşlanan dişilerde erkeğe dönüşüm gözlenmiştir. Diğer balıklara karşı uyumlu olmasına karşın kendi türünde baskın olan erkek diğer erkekleri rahatsız eder. Bu yüzden ya tek yada saldırganlığın farklı hedeflere dağılması için 5 erkek olarak bakılmaları önerilir, dişi erkek oranı 3 erkek 1 dişi olmalıdır. Beslenme konusunda yem ayırt etmezler, kaliteli kuru yemlerle beslenebilir ayrıca iyi bir yosun yiyicisidir. Yüzmek için açık alanı bulunan fakat iyi bitkilendirilmiş akıntılı akvaryumlarda sağlıklı bir şekilde yaşatılabilir.

Poecilia maculata (Platy)

PlatyHabitatı ve Anavatanı: Orta Amerika kıtasının Atlantik yönündeki tatlı suları
Beslenme Biçimi: Kaliteli kuru yemler, akvaryumun içinde oluşan yosunlar
Davranış Biçimi: Barışçıl
Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
Üreme: Canlı doğum ( Yumurtanın balığın karnından ayrıldıktan hemen sonra yırtılması ile)
Sıcaklık: 20°-26°C
En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 5cm - dişiler 6cm
Su Sertliği: 10°-25°
pH: 7.0 - 8.2
Genel Yorum: Çoğu tropik akvaryuma kırmızı rengini veren yuvarlak hatlı sevimli balıklardır. Cinsiyet ayrımı erkeklerin karın bölgesinde bulunan gonopod organı ve dişilerde bulunan üçgen yüzgeç sayesinde yapılabilir. Tüm canlı doğuranlarla barışçıl bir şekilde yaşayabilir ve iyi bitkilendirilmiş akvaryumlarda yavruları kendi kendine bile kurtulabilir. Genellikle 2 çift halinde tututlması önerilir. Platylerde de mantar ve beyaz beneğe karşı 50 litreye 1 çay kaşığı tuz atılabilir. Yemlenmede seçici değillerdir ayrıca iyi bir yemleme düzeni olan anne platynin yavrularını yeme dürtüsü azalır.

Xiphophorus helleri (Ay Kılıç)

Ay KılıçHabitatı ve Anavatanı: Tüm Orta Amerikanın hafif akıntılı nehirleri
Beslenme Biçimi: Etçil-Otçul
Davranış Biçimi: Barışçıl
Üreme: Canlı doğum ( Yumurtanın balığın karnından ayrıldıktan hemen sonra yırtılması ile)
Sıcaklık: 20°-28°C
En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler kuyruk hariç 10cm, dişiler 12cm cm
Su Sertliği: 10°-25°
pH: 7.0-8.3
Genel Yorum: Kılıç kuyruğun bir seleksiyonu oldukları için genel olarak özellikleri aynıdır. Cinsiyet ayrımı kuyruklar ve alt yüzgeçler sayesinde yapılır, en kolayı kuyruktan tespittir, Kuyuğunda kılıç şeklinde uzantısı olan balıklar erkektir. Parazitler tarafından rahatsız edilen veya yaşlanan dişilerde erkeğe dönüşüm gözlenmiştir. Diğer balıklara karşı uyumlu olmasına karşın kendi türünde baskın olan erkek diğer erkekleri rahatsız eder. Bu yüzden ya tek yada saldırganlığın farklı hedeflere dağılması için 5 erkek olarak bakılmaları önerilir, dişi erkek oranı 3 erkek 1 dişi olmalıdır. Beslenme konusunda yem ayırt etmezler, kaliteli kuru yemlerle beslenebilir ayrıca iyi bir yosun yiyicisidir. Yüzmek için açık alanı bulunan fakat iyi bitkilendirilmiş akıntılı akvaryumlarda sağlıklı bir şekilde yaşatılabilir.

Carrasius auratus (Japon Balığı)

Japon BalığıHabitatı ve Anavatanı: Asya
Beslenme Biçimi: Hem etçil, hem otçul
Davranış Biçimi: Barışçıl
Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
Üreme: Düz yumurta dökerler, çok sayıda yumurtlarlar.
Sıcaklık: 18-24 °C
En Fazla Büyüdüğü Boy: 20 cm
Su Sertliği: Orta
pH: 7-8

Pangasius pangasius (Köpekbalığı, Pangasus)

PangasusHabitatı ve Anavatanı: Hindistanın geniş nehirleri ve çevresi.
Beslenme Biçimi: Etçil
Davranış Biçimi: Barışçıl
Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
Üreme: Akvaryumda üremesi çok zordur, düz yumurta dökerler.
Sıcaklık: 22-28 C
En Fazla Büyüdüğü Boy: 1 metreyi geçebilir.
Su Sertliği: Orta
pH: 6-7,6
Genel Yorum: Köpek balıklarınıa benzerlikleriyle dikkatleri üstüne toplayan Pengasus ilk bakışta göründüğü gibi saldırgan değil aksine kendi haline barışçıl bir balıktır. Görme yetileri azdır, sudaki titreşimleri algılama yeteneği daha ön plandadır. Fazlasıyla tedirgin olması özelliklerinden biridir, çok hızlı ve kontrolsüz yüzerler, korktukları akvaryumdan dışarı atlayabilecek hızlarda yüzerler, camlara, ısıtcıya çarpabilirler. Saklanmaları için Mango köklerinden veya kayalardan oluşan mağara ve kovuklara ihtiyaç duyarlar. Akvaryumunuzu ışıklandırdığınızda kısa bir stres yaşayabilirler. Yemlenme konusunda dip yemine ihtiyaç duyabilirler. Bulundukları akvaryumda biyolojik ortam oturmamışsa yiyebiliecekleri yosun olmadığı için beslenme düzeninin granül yemlerle desteklenmesi önerilir. Geniş akvaryumlarda boyları 1 metreyi bulabilir, doğal olarak yaşadıkları bölgede yerli halkın besin kaynağıdır. Üremeleri çok zordur, yumurtlamaları için karanlık bir ortam, bol akıntı ve kovuklar isterler. Yumurtlama işlemi bittikten sonra yumurtalar mutlaka ayrı akvaryuma alınmalıdır.

Balantiocheilos melanopterus (Kristal Köpekbalığı)

Kristal KöpekbalığıHabitatı ve Anavatanı: Güney Doğu Asya
Beslenme Biçimi: Hem etçil, hem otçul
Davranış Biçimi: Barışçıl
Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
Üreme: Yumurta dökerler.
Sıcaklık: 22 - 26 C
En Fazla Büyüdüğü Boy: 35 cm
Su Sertliği: Orta
pH: 6,5-7,5
Genel Yorum: Cyprinidae familyasının ortak özelliklerini taşır, sadece tropik akvaryumlarda biraz daha sakin olarak bilinir. Büyüdüğünde ise saldırganlık artabilir, özellikle kendi türü için bölge kavgaları artıp bu kavgalar yaralanmalara yol açabilir. Beslenme seçimleri yosun,alg gibi bitkisel besinler haricinde küçük canlılardır. Üreme şekilleri diğer Cyprinidae'lere çok benzerlik gösterir. Nispeten ılık sularda doğal hareketlerini sergilerler. Gösterdikleri sosyal hareketlerle akvaryumda ilgiyi üzerlerine çekmeyi başarırlar.

Botia macracantha (Makrakanta)

MakrakantaHabitatı ve Anavatanı: Güney Doğu Asya
Beslenme Biçimi: Hem etçil, hem otçul.
Davranış Biçimi: Afresif
Kendi Türlerine Davranışı: Agresif
Üreme: Düz yumurta döker, üretilmesi zordur.
Sıcaklık: 25 - 27 ° C
En Fazla Büyüdüğü Boy: 14 cm
Su Sertliği: Yumuşak
pH: 7

Brachydanio frankei (Leopar Danio)

Leopar DanioHabitatı ve Anavatanı: Hindistan
Beslenme Biçimi: Hem etçil, hem otçul
Davranış Biçimi: Barışçıl
Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
Üreme: Uygun bulduğu yerlere 500'e kadar yumurta saçar.
Sıcaklık: 18 - 24 ° C
En Fazla Büyüdüğü Boy: 6 cm
Su Sertliği: Yumuşak - Sert
pH: 7
Genel Yorum: Çok dayanıklı bir sürü balığıdır. Adını leopara benzeyen desenlerinden alır.

Danio aequipinnatus (Dev Danio)

Dev DanioHabitatı ve Anavatanı: Asya. Hindistan
Beslenme Biçimi: Hem etçil, hem otçul
Davranış Biçimi: Barışçıl
Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
Üreme: Uygun bulduğu yerlere 1000'e kadar yumurta bırakabilir.
Sıcaklık: 21 - 24 ° C
En Fazla Büyüdüğü Boy: 12 cm
Su Sertliği: Orta
pH: 7
Genel Yorum: Sürü balığıdır. Erkekler daha küçüktür ve renkleri daha belirgindir. Çok aktiftir, bu aktiflik sakin akvaryum balıklarını rahatsız eder. Bu yüzden kendi gibi aktif balıklarla bakılmalıdır.

Myxocyprinus asiaticus (Çin Ejderi)

Çin EjderiHabitatı ve Anavatanı: Çin Yang-tse nehri.
Beslenme Biçimi: Hem etçil, hem otçul.
Davranış Biçimi: Barışçıl
Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
Sıcaklık: 18 - 28 °C
En Fazla Büyüdüğü Boy: 60 cm
Su Sertliği: Yumuşak - Orta -Sert
pH: 6 - 7.5
Genel Yorum: Büyük boyutlara ulaşan, hızlı büyüyen oldukça barışçıl bir balıktır. Bitkilere zarar vermez. Büyüdükçe rengini kaybeder. Su sertliği, pH ve sertliğe toleresi çok yüksektir ancak fazla nitrata tolere edemez. En az 3 bireyli grup halinde beslenmelidir.

Brachydanio rerio

Brachydanio rerioHabitatı ve Anavatanı: Güney Doğu Asya
Beslenme Biçimi: Hem etçil, hem otçul
Davranış Biçimi: Barışçıl
Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
Üreme: Uygun bulduğu yerlere 500'e kadar yumurta bırakabilir.
Sıcaklık: 18 - 24 ° C
En Fazla Büyüdüğü Boy: 6 cm
Su Sertliği: Yumuşak
pH: 7

Puntius tetrazona (Tetrazon)

TetrazonHabitatı ve Anavatanı: Güney Dogu Asya
Beslenme Biçimi: Hem etçil, hem otçul
Davranış Biçimi: Agresif
Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif
Üreme: Düz yumurta dökerler, yumurtaları ayırmak için akvaryum tabanına iki sira misket serilebilir.
Sıcaklık: 23-26 °C
En Fazla Büyüdüğü Boy: 7,5 cm
Su Sertliği: Orta
pH: 6-7
Genel Yorum: Çok hareketli balıklardır, akvaryumdaki diğer balıklara rahatsızlık verebilirler. Akıntıya karşı yüzmeyi severler

Epalzeorhynchus kalopterus (False SAE)

False SAEHabitatı ve Anavatanı: Güneydoğu Asya
Beslenme Biçimi: Hem etçil, hem otçul.
Davranış Biçimi: Barışçıl
Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
Üreme: Akvaryumda ürediği görülmemiştir.
Sıcaklık: 20-28 C
En Fazla Büyüdüğü Boy: 14cm
Su Sertliği: Orta
pH: 7-7,5

GRUPLAR HALİNDE AKVARYUM BALIKLARI


Kedi Balıkları (Catfishes)

Kedi balıkları
Ağız yapıları alta dönük,zeminden yemlenen balıklardırlar.Ağızları çevresinde sayıları 4 ile 8 arasında değişen duyargaları vardır.Hemen hemen her akvaryumda kullanılabilirler.Kedi balıkları hakkında genel kanı çöpçü olduklarıdır fakat zeminde olanca güçleriyle yem arayışları onların her bulduklarını yediklerini ve bir temizlik aracı olduklarını göstermez.Kedi balıklarının bu çabası tamamen yem içindir ve akvaryumunuzda oluşan pislikleri temizlemezler sadece fazla atılan yemlerin onlar tarafından tüketileceğinden emin olabilirsiniz.

Kedi balıkları genel olarak renksiz balıklardır fakat bu sınırlı renk çeşidi içerisinde vücutlarındaki benek ve desenleriyle çok hoş çeşitleri de vardır.

Tetralar (Characins)

Tetralar
Gerçek bir balık görüntüsündedirler.Pulları parlak ve renkli ve dişlidirler.Orta sularda yemlenen bu balıkların ağızları da buna uygundur.2-3 cm.lik küçük türleri olduğu gibi 25-30 cm. e kadar büyüyen türleri de vardır.Hareketli ve göz alıcı renkli neon Tetralar yanında vahşi piranhalar da bu türdendirler.Çoğunlukla Güney Amerika kökenlidirler.

Barblar (Cyprinidae)

Barblar
Çoğunlukla Tetralar la karıştırılan bu balık grubu da Tetralar gibi parlak pullu ve hoş balıklardırlar.Bu balıkların en belirgin özellikleri adipoz yüzgeçlerinin bulunmamasıdır.Bir çoğunda göze çarpmayan ağız uzantıları vardır ve dişsiz balıklardır.

CanlıDoğuranlar (Poecilidae)

Canlı Doğuranlar
Boyları genelde 6 cm. den fazla olmayan balıklardırlar.Yumurtaları anne karnında çatlayarak dışarıya atıldığı için canlı doğuran olarak adlandırılırlar.ağızları su üstünden yemlenmeye uygun olarak kafalarının üst kısmana doğrudur.Sırt yüzgeçleri vücutlarını arka kısmına doğrudur ve adipoz yüzgeçleri yoktur.

Goldfish: Japon balığı

Goldfish
Akvaryumculuğun başlamasına neden olan balıklar
diyebiliriz bu türe.Çinlilerin 11.yy dan bu yana besledikleri ve
geliştirdikleri bu balıklar bu gün çok farklı türe sahiptirler.

Chiclidler

Chiclid
Bir çok türü olan chiclid balıkları balık türleri içerisinde bu yönleriyle en karmaşık ve en ilginç balıklardandırlar. Dışsal ağızlı parlak renkli kimi zaman çizgili olan bu balıklar farklı üreme özellikleri gösterirler. Amerika gölleri ve Afrikanın Malawi, Tanganyika ve victoria göllerinde yaşayan cichlid balıklarının en yaygın olanı malawi gölü balıklarıdır.

Labirentliler (Anabantoids)

Labirentliler
Afrika ve Asya kökenli bu balıklar durgun sularda yaşamalarından ve havadan da direkt solunum yapmalarına yarayan labirent organlarının olmasından dolayı bu adı almışlardır.Asya kökenlilerinin sırt yüzgeçleri gösterişlidir.Üremeleri ilginç ve zevkli bir balık türüdür.

Killifishes

Killifishes
Kısa ömürlü küçük balıklardırlar.Sezonluk balık da denilir.Yaşadıkları ortam yok olduğunda bu balıklarda yok olurlar,yaşam alanları canlandığında çamur içerisine bırakılan yumurtalardan yavrular çıkar ve nesil kendisini devam ettirir.

Kombinasyonlar:

Eğer akvaryumda balıklar arasında huzur yok ise tahmin edemeyeceğiz ve önüne geçemeyeceğiniz sorunlar sizi bekliyor demektir.

Beslediğiniz balıklar tatlı su balıkları olmasına rağmen, iyi bir seçim yapılmazsa kendi aralarında uyumsuzluklar görülür. Her tatlı su balığı aynı akvaryumda beslenemez.

Balık seçimi

Balık seçiminde dikkat edeceğiniz en önemli ilk konu su şartlarıdır, önceki makalelerde okudugunuz gibi su değerleri besleyeceginiz ve bir arada tutacagınız balıklarla uyumlu olmalıdır.

Akvaryum balıklarında davranışlar ve kendilerini koruma farklılıkları:

Tatlı su akvaryum balıkları, yaşadığı doğal alanın da verdiği kendilerine has karakterlere sahiptirler. Bazı balıklar çiftleşmede çift tutarlar ve kendilerine bir bölge seçerler aynı zamanda orayı korurlar. Bir cok balık ise sakin davranışlarıyla kendi hayatlarını sürdürürler. Bazı balıklar ise çok heyecanlı ve korkak bir davraniş sergilleyerek saklanma ihtiyacı duyarlar.

Akvaryum balıklarında yüzme hızı ve yüzme seviyeleri:

Her tatlı su balığı kendi yüzgeç ve gövde yapısının kendisine verdiği imkan içerisinde akvaryumda aynı hızda yüzmez. Ve aynı su seviyesinde yüzmezler. Eğer her balık aynı su seviyesinde yüzseydi akvaryumda bir kaos ve görsel bozukluk olurdu.

En az beşlik gruplar halinde tutulan balıkların bir çoğu sürüler halinde yüzerler, örneğin kardinal neon tetra balıkları gruplar halinde yüzerler. şunu da hatırlatayım akvaryumcudan kardinal tetra yerine, neon tetra almış iseniz; neon tetralar en az beşlik gruplar halinde tutulmalarına rağmen sürü halinde yüzmezler. Kardinal neon ile Tetra neon arasındaki fark budur. Fakat bunuda her akvaryumcu bilmez veya bilmek istemezler.

Eğer akvaryumunuzda huzur ve uyumluluk istiyorsaniz bu ip uçlarını bilmenizi tavsiye ederiz.

Akvaryum balıkları için önerilen kombinasyonlar (uyumluluklar)

Çok kalabalık bir akvaryumdan kaçınmak için, genellikle her üç su seviyesinde yaşayan balıklardan seçilmesi tavsiye edilir. Örneğin; lepistes, gromi, neon/cardinal tetra ve zırhlı kedi balığı - veya plati, barblar,cüce çiklit ve zırhlı kedi balığı gibi grupların seçilmesi akvaryum içinde her alanın oldukça güzel kaplanmasını sağlar. Favori olan balıklarınızla beraber, bristlenose kedibalığı (Ancistrus dolichopterus) ve cüce vatoz (Otocinclus affinis) gibi yosun yiyen balıkları da seçmenizi öneririz.
Bu balıklar sürekli olarak akvaryum camındaki, taşlardaki ve bitkilerin yapraklarındaki yosunları kazıyarak yer. Lepistes, plati, siyah moli ve kılıç kuyruk gibi canlı doğuran balıklar da yosun yer. Süs balıklarının çoğu için sıcaklığı 25°C civarında ve pH değeri 6.5 - 7.5 arasında olan su uygundur.

Canlı doğuranlar

Bu tür balıklar akvaryumun üst seviyelerinde yüzerler ve barışçıl balıklardır. Lepistes ile yaşayan balıklar başlığında da düşünebiliriz.

Tetralar

Bunlar bir arada tutabileceğiniz en göz alıcı balık türlerinden biridir. Akvaryumun orta seviyelerinde mutlu olan bu tür uyumlu bir davranır sergiler. Ve canli doguranlarla uyumludurlar.
Artık akvaryum balıklarının neler olduğunu, akvaryum balıklarının hangi ortamlarda yaşadıklarını, akvaryum balıklarını beslemek için neler gerektiğini öğrenmiş oldunuz. )

0 yorum:

Yorum Gönder