Birçok hobici akvaryumunda kayaları balıkların üremesi esaslı koymaktadır. Cichlid ailesinin fertleri kayalardan yuvalarda barınmaktadır ve / veya düz zemine yumurta dökmektedirler. Vatozların nerdeyse tamamı kayalıklarda saklanmaya / pineklemeye bayılırlar. Oluşturacağınız şekillerle güzel akvaryum ortamları yaratabilirsiniz.Yosunla kaplayıp ,dibinden sürgün verdiğiniz bitkilerle destekleyip harkulade eserler ortaya koyabilirsiniz.Kimi zaman çirkin bir filtreyi ,kalabalık yapan bir havataşını kayalardan yaptığınız kulelerin ardına saklayabilirsiniz. Aralıklarında yavru balıklar ,güçsüz balıklar saklanabilir.Işıktan rahatsız olan bitki ve hayvan türlerine barınaklık edebilir. Kullanım amaçları tamamen size kalmış geniş bir yelpazedir kayalar…
Akvaryumunuzu dekore etmek için ferez taşı,lav taşı ,granit ,kum kayası gibi taşları üstüste koyarak şekillendirebilir ve ya imkanınız varsa delip girinti çıkıntılar oluşturabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken en önemli husus kalsiyumlu bileşenler içermediklerine ve suya salınım yapmadıklarına ,yapıyorsa bile su değişimiyle telafi edilebilecek eser miktarda olduklarına emin olmalısınız. Bunu test etmek için genelde kullanılan yöntem kayanın üzerine tuzruhu dökmektir. Çok aşırı köpürme varsa bu akvaryumunuz için uygun bir taş değildir. Doğadan derelerden ,göllerden alınmış taşları direkt akvaryumunuza koymanız da yine aynı bakımdan sakıncalıdır. Orada kocaman bir su habitatı var. O kaya yaptığı salınımla belki barındığı suya,göle,dereye zerre zararı olmuyor olabilir. Ama sizin birkaç litrelik tankınızda göstereceği etki ciddi olabilir.
Kaya seçimi yapılırken ne amaçla olduğuna karar vermeli ondan sonra arayışa gidilmelidir. Mesela sarı prenses gibi kayalarla oynamayı onları sahiplenmeyi seven balık türlerine kum taşı diye tabir edilen taşları üstüste yığarak içine girebilecekleri yapılar oluşturmalı . Tabi bu tür kazıcı balıkların akvaryuma ve kendilerine zarar vermelerine engel olabilmek için kayaların altında kum bırakmamalıyız ,direkt zemine koymalıyız. Kazıcı ekip kendine yuva açmak için veya bölge belirlemek ,kendini korunağa çekebilmek için taşın altındaki kumu ağzıyla ordan alıp başka yere taşır. Bu da zamanla o taşın zemine düşmesine ,varsaki üzerindeki taşların da dağılmasına neden olabilmektedir. Taş ağırsa ,zemin camını çatlatmasın diye altına koyacağımız strafor köpük veya sünger parçasıyla destekleyebiliriz.
Kayaları akvaryumunuza nakletmeden önce tuzla ovalayarak yıkamalı ,delikli kayaların mümkünse aralıklarına diş fırçası yada harbi gibi fırçalarla girip el değmedik yerinin kalmamasına önem göstermeliyiz. Eğer yeterince büyük kabınız varsa tuzlu su kullanarak kaynatmanız faydanıza olur. Eğer aşırı derecede temizlik gerektiren durumlar olursa 10 litreye birkaç kapak çamaşır suyu ekleyerek bu suda arada çevirerek birkaç gün muhafaza edebilirsiniz. Çamaşır suyu kalıntısını da sirkeli su ile iyice yıkayarak yokedebilirsiniz. Bazı kaynaklarda metilen mavisi eklemekten bahseder ; bunu yaptığınız kayalar lav kayası gibiyse morartır ,beyaz renk ağırlıklıysa mavileştirir. Bu renk lekesi de uzunca bir süre çıkmaz. Göze alıyorsanız metilen mavisi ile temizliği pekiştirebilirsiniz. Derelerden ve göllerden toplanan ,salınım yapmayacağına emin olduğunuz delikli kayalar için en etkili parazit temizleme yöntemi fırınlamadır. 100-150 dereceler arasında ısıttığınız fırına, kayayı 30 dakika sürerseniz içine yuvalanmış organizmalardan kurtulmuş olursunuz.
0 yorum:
Yorum Gönder