Lamprologus Ocellatus (Ocellatus Gold)
Bu yazımızda Tanganyika gölünün cana yakın ve haylaz türleri arasına giren birçoğumuzun bildiği ama şu sıralar popülaritesi düşük bir tür olan Ocellatus Gold u inceleyeceğiz.
Ocellatus Goldlar Tanganyika gölünün kıyı bölgelerini kapsayan ,ortama has neothauma canlısına ait boş kabuklarla şekillenmiş kıyılarda yaşamaktadırlar. Bu kabuklar sayesinde oluşan doğal ortam Ocellatus Goldların yırtıcı hayvanlardan ve tehlikelerden korunmalarına olanak sağlar. Canlının ismi de buradan gelmektedir. Cichlid ailesinde kaya neyi ifade ediyorsa Ocellatus Goldlar için kabuklar da aynı öneme sahiptir. Bireyler sahiplendikleri kabukları korumak için mücadele verirler. İster kendi türleri olsun ister başka türler ,Ocellatus Gold lar kabukların yakınında volta atarak bölgeyi kontrol altında tutmaya çalışırlar. Akvaryumunuza kabukları dişi veya erkek olsun; birey başına 2 den az olmamak kaydıyla eklemeniz gerekmektedir. Bu sayede sitresin ve kavgaların önüne geçebilirsiniz. Yoksa balıkların birbirlerini hırpalamalarına hatta sonucu ölüme kadar giden kapışmalarına şahit olabilirsiniz. 1 erkek balığın 15-20 cm alanı korumaya çalıştığını göz önünde bulundurursak uzunluğu 80 cm den az olmamak kaydıyla ve 100 litrenin üzerinde akvaryumlar kurmanız faydanıza olacaktır.
İnce kum olması bireylerin kabukları kuma gömmelerini kolaylaştırmak açısından önemlidir. Ocellatus Gold lar tarafından kabukların ağzı açık kısmı yukarı bakacak şekilde yerleştirildiklerini gözlemleyeceksiniz. 26 derecelik 8-9 ph aralığında alkali sulardan hoşlanırlar. Suyun sertleştirilmesi hususunda midye kırığı kum veya mercan kırığı kullanılabilir. Beslenme diyeti olarak etcil yemler kullanılmalı bireylerin sıhhati için ara öğün olarak canlı yem takviye edilmelidir. Bu ihtiyaçlarını su pireleri ,sinek larvaları ve iri artemiaları kullanarak giderebilirsiniz.
Erkekler 5 cm ye kadar boylanırken dişilerde bu oran en fazla 3-4 cmlere kadar kendini göstermektedirler. Erkeklerin rengi daha koyu sarı olduğunu da göz önünde bulundurursak cinsiyet ayrımı yapmak oldukça kolaydır. Aynı batın yavruları ayırırken buna dikkat etmeniz yeterlidir.
Erkekler 5 cm ye kadar boylanırken dişilerde bu oran en fazla 3-4 cmlere kadar kendini göstermektedirler. Erkeklerin rengi daha koyu sarı olduğunu da göz önünde bulundurursak cinsiyet ayrımı yapmak oldukça kolaydır. Aynı batın yavruları ayırırken buna dikkat etmeniz yeterlidir.
Üreme zamanı geldiğinde dişi kabuğun içine yumurtalarını dökecek ardından erkek bunları dölleyecektir. Yumurtlama ve dölleme işlemi sona erdiğinde dişi kabukta kalarak yumurtaların korunma ve havalandırma işlemlerini üstlenir. Yüzgeçleriyle yaptığı havalandırma neticesinde yumurtalar hem oksijene doyacaktır hem de mantar olma olasılıkları azalacaktır.Üçüncü günden sonra yumurtalar açılmaya başlar.Açıldıktan 1 hafta sonra da serbest yüzmeye başlayıp yem arayışına girerler. Bu süreçte larvaların artemia salina ile beslenmesi hızlı ve sağlıklı büyümeleri için önemlidir. Durumların müsait olmadığı yerlerde yavrulara pul yem ezilip ufalanarak ta verilebilir.
0 yorum:
Yorum Gönder