DIY CO2 – Bitkili akvaryumlar için ev yapımı karbondioksit tarifi
DIY CO2, bitkili akvaryumlarda kullanılıyor. Daha doğrusu bitkili akvaryumlarda bitki gelişimine katkı sağlaması için dışarıdan karbondioksit desteği veriliyor.Dışarıdan karbondioksit desteği için birkaç farklı sistem var.
1- Tüplü CO2 (Maliyetli ancak daha verimli. Henüz kullanmadığım için burada pek ayrıntıya girmeyeceğim.)
2- Mayalı (fermente) Sistem
Bu yazımda sizlerinde evde kolaylıkla hazırlayabileceği, benim de ayda bir hazırlayıp akvaryumumda kullandığım mayalı co2 yapımını anlatacağım.
DIY CO2 Sistemi
Gerekli Malzemeler
1 veya 2 litrelik kola şişesi
Hava hortumu
CO2 difüzör (karbondioksiti suda çözmek için) eğer difüzör temin edemediyseniz onun yerine havataşı ve çekvalf de kullananlar var ya da DIY vortex difüzör yapabilirsiniz.
DIY CO2 Mayalı Sistem
Gerekli Malzemeler
1 litrelik gazlı içecek şişesine hazırlayacağımızı düşünerek
Ana Malzemeler
1,5 – 2 su bardağı toz şeker
1,5 (buçuk) çay kaşığı kuru maya
İçme suyu veya akvaryumdan alınmış su
Ek Malzemeler
1 tatlı kaşığı süt
1 tatlı kaşığı sıvı bitki gübresi
1 çay kaşığı karbonat (limon suyu koyanlar da var ikisini bir arada kullanmayın karışım taşıyor ve evi mahfediyor)
DIY CO2 Mayalı Sistem
Hazırlanışı
Pet şişenin içine bir huni yardımıyla (kağıttan da yapabilirsiniz) 1,5 – 2 su bardağı toz şeker koyulur.
Üzerine bir miktar su eklenir. (çok değil)
Bir çaybardağının içine 1,5 çay kaşığı kuru maya koyulur ve üzerine su eklenerek, çay kaşığı yardımıyla karıştırmak suretiyle suda eritilir.
Çaybardağında eritilen maya huni yardımıyla pet şişeye eklenir.
Tercih edilmişse ek malzemeler de (süt, sıvı bitki gübresi ve karbonat) şişeye eklenir.
Son aşamada şişeye, marka etiketinin üzerindeki boğuma kadar su ilave edilir ve malzemeler iyice karışana kadar çalkalanır.
İçinde malzemeleri karıştırdığımız şişe ağzı açık bir şekilde 1-2 saat bekletilir.
1-2 saat sonra birazdan hazırlanışını okuyacağınız kapak monte edilir ve çalışmaya başlar.
DIY CO2 Mayalı Sistem
Kapak yapımı ve difüzör bağlantısıBu nokta aslında çok basit ancak biraz dikkat gerektiriyor.
Kola şişesinin kapağına vaha hortumunun geçeceği bir delik açacağız ancak bu delik hava hortumunun çapından daha dar olacak ki açığa çıkan gaz, şişeden dışarıya kaçmasın.
Açtığımız delikten hava hortumunu geçiriyoruz (1-2 cm yeterli). Dilerseniz hava hortumunun ucunu 45 derecelik açıyla keserek (mızrak ucu gibi) delikten daha kolay geçmesini sağlayabilirsiniz.
Hava hortumunun giğer ucuna difüzörümüzü bağlıyoruz ve akvaryum camına (tabana yakın olacak şekilde) monte ediyoruz.
Sonrasında kapağı şişeye takıyoruz ve birkaç saat içinde CO2 çıkışını gözlemliyoruz.
Not: CO2 çıkışı 5 dakika sonra da olabilir 24 saat sonrada. O yüzden baloncukları hemen göremezseniz panik yapmayın. Aradan 2 gün geçmiş ve CO2 baloncuklarını görmüyorsanız o zaman bir yerde yanlışlık yapmış olabilirsiniz. Örneğin şişenin kapağına hava hortumu tam oturtamamış ve yanlardan gaz kaçağı olabilir. Bu tip durumlarda hortumu silikonla sabitleyebilir kalan boşlukları kapatabilirsiniz.
CO2 Difüzör
Benim kullandığım CO2 difüzörü ISTA 3-in-1 olarak geçiyor. Türkiye satış fiyatı 30-35TL, eğer Çinden getirtirim derseniz 10$ civarında.
Eğer elinizde çekvalf ve hava taşı var ise (yoksa da akvaryumcudan 2-3 TL’ye temin edebilirsiniz) hava hortumunun ucuna hava taşını bağlayarak akvaryuma monte edebilirsiniz. Şişenin çıkışına yakın bir noktaya da çekvalf’i koyarsınız böylece mayalı CO2 niz taşıp akvaryum suyuna karışamaz.
Bir de DIY vortex difüzörler var. Enjektör, kuş suluğu hatta izmaritten bile yapan gördüm. Bu konu ile ilgili merak ederseniz google‘dan detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Not: Canlı yoğunluğu yüksek olan akvaryumlarda geceleri yaptığınız CO2 şişesinin kapağını açıp sabahları tekrar kapatmanızı öneririm. Böylece canlıların yaşamını riske atmamış olursunuz.
Bitkili akvaryumumdan nacizane bir kare…
SonuçÖzetlemek gerekirse DIY CO2 – Ev yapımı karbondioksit, oldukça az maliyetle bitkili akvaryumlarımıza karbondioksit takviyesi yapmamızı sağlıyor. Birkaç küçük noktaya dikkat ettiğinizde (geceleri kapağı açma sabahları kapatma vb) sorunsuz olarak 2-4 hafta götürecek bir sistem.
Sizin farklı tarifleriniz varsa ya da benim atladığım noktalar, sorularınız, ekleyecekleriniz varsa buyrun yorumlarda üzerine konuşalım.
Hangi marka difüzör önerirsiniz acaba ben atomizer aldım seramikten co2 çıkışı olmadı ista 3 in 1 V yi önermiyorlar sizin şuanda kullanıyorsunuz memnunmusunuz öneride bulunursanız sevinirim
YanıtlaSil