Akvaryum, Akvaryum Balıkları, Akvaryum Canlıları, Akvaryum Bitkileri, Balık hastalıkları, Balık Yemleri, Tatlı su akvaryumları, Tuzlu su akvaryumları, Canlı Balık Yemleri, Akvaryum Hesaplamaları

Japon Balığı

Japon Balığı Bakımı
Japon Balığı Akvaryumları
Bir çoğumuzun akvaryum hobisine ilk başlangıcı bu balıklarla olur. Bu balıklara (bilmeden) eziyet ederiz. Küçücük bir fanus içinde filitresiz yaşatmaya çalışırız. Daha sonra biraz bilgi edinince biraz daha büyük ama yetersiz bir akvaryumda yaşatmaya çalışırız. Çoğu zaman hastalıklarla uğraşır ve forumları bu hastalıklarla doldururuz. Aslında sebebi bu balıkların uygun olmayan koşullarda yaşatılmaya çalışılmasıdır.
Japon balıkları için balık başına en az 10lt su düşmeli ve akvaryum en az 100lt olmalıdır. Daha küçük akvaryumlarda da balıklar yaşatılabilirse de balıkların sağlığı açısından pek uygun değildir. JApon balıkları için akvaryumun taban alanının geniş olması daha iyidir. Bu tip akvaryumların görselliği biraz zayıf olsa da taban alanındaki genişlik balıkların daha rahat hareket etmelerini sağlar.
Filtre konusu japon balığı akvaryumlarında çok önemli bir konudur. Japon balıkları sürekli beslenen ve buna paralel olarak dışkı üreten balıklardır. Ayrıca sürekli kumu karıştırdıkları için dipteki pislikleri de havalandırırlar. Bu nedenle akvaryumda bir iç filitre(mekanik filtrasyon için) destekleyici filtre olarak bulunmalıdır. Buna ek olarak bir şelale filtre yada bir dış filtre biyolojik filtrasyonu gerçekleştirmelidir.
Ayrıca japon balıkları sık su değişimlerini severler. ÖZellikle 2-3 günde bir %20 oranında su değişimi onların daha hızlı ve sağlıklı büyümelerini sağlar. Akvaryuma eklenen suyun akvaryum sıcaklığına eşit olması gerekmektedir. Yoksa çok çabuk hastalanabilirler.
Japon balıkları her ne kadar serin su balıkları olsalar da akvaryumlarında bir ısıtıcı bulunması gerekmektedir. Isıtıcı asıl görevi suyu ısıtmak değil su ısısını sabit tutmaktır. Bu nedenle su sıcaklığı 22 derece gibi düşük bir dereceye ayarlanıp su bu sıcaklıkta sabit tutulmalıdır.
Kum japon balığı akvaryumlarında çok önemli bir elemandır. Japon balıkları sürekli olarak kumu karıştıran balıklardır. Seçilen kumun çok ince veya çok kalın olmaması gerekir. Balığın ağzına girebilecek büyüklükte olmaları gerekir. Çünkü japon balıkları bu kumu ağızlarına alıp geri bırakmayı severler.
Normalde akvaryumların güneş görmemesi istenir. Fakat Japon balığı akvaryumlarında bu kural geçersizdir. Bunun sebebi japon balıklarının güneşe ihtiyaç duymalarıdır. Özellikle yavru japonlar güzel renklere bürünebilmek için güneş ışığına ihtiyaç duyarlar. Akvaryumun günde 1-2 saat güneş görmesi iyi olacaktır. Bunun bir faydası da kum ve çakıllar üzerinde oluşan yosunlardır. Japon balıkları bu kumları ağızlarına alarak üzerlerindeki yosunu yerler ve kumu geri bırakırlar. Bu yosunların besin değerleri yüksektir. Özellikle balıkların renkleri için geekli maddeleri içerirler. Ayrıca balıkların bağışıklık sistemini kuvvetlendirirler.
Hobiciler arasında japon akvaryumlarında bitkilerin olmayacağı yönünde yanlış bir düşünce vardır. Evet bir tetra akvaryumu kadar çok bitkilendirilemez. Çünkü japon balıkları kumla iç içe olmayı severler. Japon akvaryumu için seçilecek bitkiler iyi kök salan veya kalın yapraklı bitkiler olmalıdır. Özellikle echinodorus ve cryptocoryne türü bitkiler japon akvaryumları için çok uygundur. Ayrıca elodea gibi hızlı büyüen bitkilerde kullanılabilir. Ama elodeaların diğer bitkilere göre daha fazla yıpratılacağı bir gerçektir. Bitki köklerinin balıkların ağızlarına alamayacakları kadar iri çakıl taşlarıyla korunması iyi olacaktır.
Akvaryum dekorasyonunda testi gibi balıkların içine girip sıkışabilecekleri malzemeler kullanılmamalıdır. Bu gibi malzemelerin içine giren japon balıkları çıkmak da zorlanacak ve orada öleceklerdir.
Japon balıklarının yemlenmesinde japon balıkları için özel olarak üretilmiş yemlerin kullanılması önemlidir. Japon balıkları diğer balıklara göre daha farklı bir beslenme şekline sahiplerdir. Özellikle aşırı yemlemeden kaçınılmalıdır. Günde 1-2 defa yemleme yeterlidir. Su sıcaklığı düştükçe balıkların yeme olan ihtiyacı azalır. Bu dönemlerde yem miktarı azaltılmalıdır.
Japon balıkları için haftada veya 15 günde bir verilemsi için güzel bir tarif vardır. Bu tarifi hazırlayıp derin dondurucuda saklayarak haftalık olarak verebilirsiniz.
Nasıl Beslenir?
1 birim ıspanak
1 birim havuç
1 birim tatlı kırmızı biber
1 birim karides veya yağsız balık eti
Tüm malzemeler haşlanır. Bir mikser yardımıyla tüm malzemeler iyice parçalanarak karıştırılır.
Ayrıca haftada veya 15 günde bir balıklara canlı yem vermek balıkların gelişimi için iyi olacaktır.
Bir önemli kuralda japon balıkları japon balıklarıyla birlikte yaşar. Bir çok hobici çok yanlış olarak japon balıkları ile neon tetraları aynı akvaryumda beslerler. Bu hem su değerleri açısından yanlıştır hemde japon balıkları neonları rahatlıkla yutacak boyutlara ulaşabilirler. Japon balıklarını diğer bir japon balığı türü olan Koi(Havuz japonu) ile birlikte beslemek de yanlıştır. Koiler çok hızlı hareket eden ve çok geniş yer isteyen balıklardır. Japon balıkları japon balıklarından başka balıklarla yaşayamazlar.


1 yorum: