Akvaryum, Akvaryum Balıkları, Akvaryum Canlıları, Akvaryum Bitkileri, Balık hastalıkları, Balık Yemleri, Tatlı su akvaryumları, Tuzlu su akvaryumları, Canlı Balık Yemleri, Akvaryum Hesaplamaları

Iwagumi Akvaryum

Iwagumi Akvaryum
Japon tarzı bitkili tanklar Iwagumi olarak bilinir. George Farmer bu adım adım kurulum rehberinde “Az Çoktur” mantığını bize gösteriyor.
İnternette güncel akvaryum tasarımı ve aquascaping trendlerini araştırırsanız kaya ağırlıklı tasarımların popülerliğini çabukça farkedeceksiniz. Bu tasarımlar genellikle Iwagumi olarak bilinir ve Japonca’dan bazen de kaya bahçesi olarak tercüme edilir.
Bu farklı stilde ana etkiyi kayalar sağlamaktadır. Genellikle çok az sayıda bitki türü kullanılır bazen de sadece bir tür seçilir. Bu sadece tasarım konsepti balık seçiminde de geçerlidir. Aquascape’in minimalist doğasına genelde bir ana balık türü eşlik eder.
Bu stil diğer stillere kıyasla daha az malzeme gerektirdiğinden ve kurulumu kolay olduğundan popüler olmuştur. Ancak, kayaların tankın ebatlarına ve birbirlerine göre olan yerleşimi zor olduğundan Iwagumi tasarımında da ustalaşmak zordur. Bazı temel kurulum rehberleri bize kaya yerleşimi verimli bir şekilde yapmamıza yardımcı olabilir.

Doğayı Gözlemleyin

Kara veya su ortamından fark etmez doğadan toplanan aynı dokuya sahip kayaları kullanabilirsiniz. Doğada aynı ortamda bulunan kaya grupları milyonlarca yıldır aynı doğal etkilere maruz kaldığından aynı renk ve dokuya sahiptirler.
Doğada kaya gruplarının ebatlarına göre birbirleri ile nasıl bir ilişkiye sahip olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Bazen büyük bir kayanın dibinde bir çok ufak kaya grubu görebilirsiniz. Doğal ortamdaki bu tip gözlemleriniz daha etkileyici ve daha doğal görünen bir akvaryum tasarlamakta size yardımcı olacaktır.

Kaya Seçimi

Kurmak istediğiniz tankın ebatlarına uygun ebatlarda kayalar seçmelisiniz. Yüksek tanklar için büyük, sığ tanklar için küçük kayalar seçmelisiniz.
Ben detaylı dokuları ve ilginç şekilleri olan kayalar buluyorum. Düz yüzeyli yuvarlak dere yatağı kayaları da kullanılabilir ancak bir çok aquascaper bu kayaları tercih etmiyor.
Bitki ve balıkların rengiyle uyumu, ve tüm tasarıma etkisi açısından kayaların renginin seçimi de oldukça önemlidir. Örneğin, birbirleri ile aynı renk olacağından Harlequins Rasbora bakacağınız bir tankta turuncu/kahverengi tonlarında fosilleşmiş bir kaya türü kullanmak istemezsiniz.
Kayalarınızı doğadan toplamak güzel bir seçenek ancak doğadan kayalarınızı toplarken doğanın sürdürülebilirliğini etkilememeye özen gösterin. Vahşi hayata daima saygı gösterin.

Ekipman ve Bitkiler

Bitki seçiminizden önce akvaryum ekipmanınızın bu bitkilere uygun olduğundan emin olun. Bir çok zemin kaplayıcı bitki türü diğer türlere nazaran yüksek ışıklandırma ve gübreli zemin gerektirir. Bir çok zemin kaplayıcı tür de CO2 ve sıvı karbon enjeksiyonu gerektirir. Reflektörlü (yansıtıcılı) T5 veya T8 veya güçlü led aydınlatmaya da ihtiyacınız olacaktır.

Iwagumi için Uygun Bitki Türleri

Iwagumi tankınızda kullanabileceğiniz başlıca bitki türleri:
  • Glossostigma Elatinoides
  • Hemianthus Callitrichoides (Cuba)
  • Eleocharis sp.
  • Echinodorus Tenellus
  • Blyxa Japonica
  • Staurogyne sp.
  • Pogostemon helferi
  • Lilaeopsis sp.
  • Riccia fluitans (Kayalara bağlı ve submers ortam)
  • Vallisneria nana (arka plan)
  • Eleocharis vivipari (arka plan)
  • Rotala sp. (arka plan)

Örnek Tank Profili

Tank: 60 x 30 x 36cm, 63 litre, OptiWhite Cam, Kayıtsız Kuşaksız
Aydınlatma: Tanküstü Armatür, 2 adet 24W T5, 6 saatlik fotoperiyot
Filtrasyon: Saatte 1550 litre/saat debili mekanik ve biyolojik filtre malzemeli cam dış filtre
CO2: 2Kg solenoid tüplü sistem, cam/seramik difüzör, damla sayacı
Zemin: Full ADA System
Gübre: Full ADA system
Bitkiler: Eleocharis Acicularis, Hemianthus callitrichoides ‘Cuba’
Canlılar: Trigonostigma espei, Caradina multidentata, Kristal Kırmızı Karides (CRS)
Bakım: İlk 14 gün, günde %50 su değişimi; akabinde hafatada iki su değişimi. Sıkı bir zemin oluşturmak için zemin tamamen kaplanana kadar haftalık budama yapıldı. Günlük gübreleme ve aylık filtre temizliği. Camlar her hafta temizlendi.
Yorumlar: Genellikle ilk kurulumla sık bitkilendirme yaparım. Biyolojik yükü az almasına rağmen yosun sorunu yaşamamam ilginçti. Bunu kısıtlı fotoperiyot, titiz bir bakım, kaliteli bitkiler, zemin ve gübrelemeye borçluyum.

Temel İşlemler

Sanzon-Iwagumi en temel iwagumi yerleşimi olarak kabul edilir ve 3 adet kaya kullanılır. En önemli en büyük yani ana kayadır. Genellikle altın oran veya 1/3 kuralına göre yerleştirilir.
Diğer iki küçük kaya, ana kayaya doğru eğim vererek, tasarımı olduğunca doğal gösterecek şekilde yerleştirilir.

Iwagumi Tankınızı Nasıl Kurmalısınız


Boş Tank
Boş Tank

60 x 30 x 36cm ebatlarında 63litrelik OptiWhite camdan yapılmış kayıtsız, kuşaksız bir tank kullanıyorum. Camın berraklığından dolayı çok popüler olan bir tank. Tanküstü aydınlatma ile bir araya geldiğinde ise görüntüsü gerçekten etkileyici.
Yeterli aydınlatma sağlanırsa sıradan bir tank da işiniz görür.

ADA Power Sand Special Ekleniyor
ADA Power Sand Special Ekleniyor

ADA Power Sand Special eklendi. Kurulumdan itibaren tankın ömrü boyunca diğer zemin malzemelerinin de eklenmesiyle ideal zemin koşulları sağlayacak. Bu malzeme olmazla olmaz değil. Ancak Japon stili aquascaping’e harfiyen uymak isteyenler için önemli.

ADA Aqua Soil Amazonia ekleniyor
ADA Aqua Soil Amazonia ekleniyor

ADA Aqua Soil Amazonia eklendi. ADA Aqua Soil Amazonia bitki kökleri için gerekli besini sağlar, suyu yumuşatır ve pH seviyesini düşürür, narin bitkiler ve yumuşak su balıkları barındırmak isteyenler için sert suyu yumuşatır. İlk haftalarda amonyak salını yaptığından amonyak ve nitrat seviyeleri normal koşullara ulaşıncaya kadar tankınıza canlı eklemeyin. Balıksız tankınızı döndürmeniz için idealdir.

Ana kaya ekleniyor
Ana kaya ekleniyor

Ana kayayı ekledim ve estetik olarak dengeli olması için altın oran kullandım. Bu kaya mini-lanscape veya Seiryu Stone olarak bilinen, etkileyici bir rengi ve dokusu olan, Iwagumi meraklıları arasında oldukça popüler bir kaya türü. Ana kayayı desteklemesi için altına ufak bir kaya ekledim.

Diğer kayalar eklendi
Diğer kayalar eklendi

Sırasıyla büyükten küçüğe diğer kayalar eklendi. Kayaların birbirlerine ve tasarımın tümüne göre doğal görünecek şekilde eklendiğinden emin olun. Kayaların yerleşimi bazen günler alabilir. Bu yüzden bu işin meraklıları tanka su eklemeden günlerce kayaların yerleşimi üzerinde çalışıp, tamamen tatmin olana kadar uğraşırlar. Bu yerleşimi oluşturmak benim 30 dakikamı aldı.

Bitkiler Ekiliyor
Bitkiler Ekiliyor

Tankın üçte biri yüksekliğinde su dolduruldu ve bitkilendirme yapıldı. Sadece 3 saksı Hemianthus callitrichoides ‘Cuba’ ve bir saksı Eleocharis parvula kullandım. Kökleri ayırarak cımbız ile zemine ektim. Yüzlerce kök olduğu dikkate alınınca bu işlem saatler sürebiliyor.

Tank Dolduruluyor
Tank Dolduruluyor

Zeminin tankı bulandırmaması için 6mmlik hortumla tankı doldurdum. Orta sertlikle nitrat ve fosfat seviyesi yüksek çeşme suyu ile tankı doldurdum. Bitkiler yosundan önce gübre olarak kullanacağından sorun teşkil etmeyecek. Aqua Soil de suyu yumuşatacak.

Bitmiş Iwagumi Kurulumu
Bitmiş Iwagumi Kurulumu

Tüm ekipman yerleştirildi. Cam emiş ve basış borusuyla güçlü bir dış filtre kullanıyorum. Harici inline ısıtıcı ısıyı 25°C’ye sabitliyor. Cam damla sayacı 4KH su ile dolu ve Cam CO2 göstergesi 30ppm CO2çözündüğünde yeşile dönüyor.
Yosunla mücadele için ilk 14 gün boyunca her gün %50 su değişimi yaptım. Üzerindeki talimatlara uygun şekilde ADA sıvı gübre ekledim. 4 hafta sonra zemin tamamen kaplandığında karides ve balıklar eklendi.

0 yorum:

Yorum Gönder